Κακοκαιρία: Σοκαριστικές μαρτυρίες για τη φονική θεομηνία στη Χαλκιδική


Ο τραγικός απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας είναι επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο ανήλικα παιδιά.

Στη Νέα Πλάγια, μια 54χρονη Ρουμάνα και το 8χρονο παιδί της έχασαν τη ζωή τους, στο εστιατόριο που έτρωγαν, όταν η οροφή του εστιατορίου αποκολλήθηκε και τους πλάκωσε. Στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, ένας 39χρονος Ρώσος το 2 ετών παιδί του σκοτώθηκαν, ενώ νεκροί εντοπίστηκαν ακόμη δύο άτομα που παραθέριζαν σε τροχόσπιτο, στη Σωζόπολη, το οποίο είχαν σταθμεύσει σε ελεύθερο κάμπινγκ. Τέλος, νεκρός εντοπίστηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης ένας 62χρονος ψαράς που αγνοούνταν.

Στη Νέα Πλάγια, μια 54χρονη Ρουμάνα και το 8χρονο παιδί της έχασαν τη ζωή τους, στο εστιατόριο που έτρωγαν, όταν η οροφή του εστιατορίου αποκολλήθηκε και τους πλάκωσε. Στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, ένας 39χρονος Ρώσος το 2 ετών παιδί του σκοτώθηκαν, ενώ νεκροί εντοπίστηκαν ακόμη δύο άτομα που παραθέριζαν σε τροχόσπιτο, στη Σωζόπολη, το οποίο είχαν σταθμεύσει σε ελεύθερο κάμπινγκ. Τέλος, νεκρός εντοπίστηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης ένας 62χρονος ψαράς που αγνοούνταν.

Για τις δραματικές ώρες που έζησε κατά το χτεσινό ξέσπασμα της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια γυναίκα από το Κισινάου της Μολδαβίας.
«Όλα έγιναν ξαφνικά, κάποια στιγμή ξεκίνησαν όλοι να τρέχουν, στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι είναι αστείο. Πρόκειται για πραγματική καταστροφή» αναφέρει σοκαρισμένη για αυτό το θλιβερό γεγονός. Όπως λέει, όταν ξεκίνησε η κακοκαιρία όλοι έτρεξαν να σωθούν. «Όταν φτάσαμε στο δωμάτιο, όλα ήταν σκοτεινά, δεν είχε ρεύμα. Βγήκαμε στο μπαλκόνι και είδαμε όλα τα δέντρα πεσμένα», σημειώνει.
«Λίγο αργότερα, όταν σταμάτησε η βροχή, κάποιος άρχισε να φωνάζει ότι υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα δέντρα, όλοι στρέψαμε το βλέμμα μας προς τα εκεί για να δούμε τι συμβαίνει και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποιον (...) Ψάχναμε για περίπου δύο ώρες και ο άνδρας που τους εντόπισε (τον άντρα και το νήπιο), άρχισε να φωνάζει ότι «είναι εδώ» και άμεσα ήρθε ασθενοφόρο, αστυνομία, όλοι» τονίζει. Επίσης, συμπληρώνει ότι, αρχικά σχεδίαζε με την οικογένειά της να περάσουν διακοπές λίγων ημερών στη Χαλκιδική, όμως έπειτα από αυτή τη θεομηνία θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην gallery που ακολουθεί:







Συγκλονιστική μαρτυρία ζευγαριού Βρετανών τουριστών

Εικόνες που δύσκολα θα ξεχάσουν αντίκρισαν μία οικογένεια από τη Βρετανία που παραθέριζαν στην περιοχή της Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον Andy Gilchrist, 48 ετών, τη σύζυγός του Katie 43 ετών και την 9χρονη κόρη τους Grace που την ώρα που «χτύπησε» η θεομηνία έτρωγαν σε εστιατόριο της περιοχής.
«Δεν ξανάδα κάτι τέτοιο, με τίποτε. Αν βρισκόσουν εκεί έξω δεν θα είχες καμία τύχη. Αν ήσουν στο μπαλκόνι οι άνεμοι θα σε πέταγαν 100 χιλιόμετρα μακριά μέχρι να τελειώσει όλο αυτό», είπε στη Daily Mail, προσθέτοντας ότι «οι άνεμοι πρέπει να έπνεαν με τουλάχιστον 160 χλμ/ ώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός τουρίστας.
Το ζευγάρι «τράβηξε» βίντεο την φονική καταιγίδα την ώρα που υπάλληλοι του εστιατορίου φώναζαν σε συνάδελφους και πελάτες να μπουν στο εσωτερικό του εστιατορίου.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Αποκατάσταση ζημιών και περίθαλψη πληγέντων

Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.
Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.
Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).
Επίσης, δρομολογήθηκε για αύριο η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.
Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση. Για τις 19:30, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης της κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου