Γ. Πατούλης: "Ήρθε η ώρα η Ελλάδα και ειδικότερα η Αττική να θωρακιστούν"



"Με σχέδιο και αίσθημα ευθύνης προχωράμε μπροστά για να μην ξανανιώσει κανένας πολίτης απροστάτευτος"

Με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης ξεκινάει ο διάλογος για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας από τους Φυσικούς Κινδύνους

Οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης

Ηχηρό μήνυμα ελπίδας, ενότητας και αποφασιστικότητας να γίνει, με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης, μία νέα αρχή στον τομέα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να μην νιώσει ξανά κανένας πολίτης απροστάτευτος, έστειλε ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Κατά τη σημερινή ημερίδα που διοργανώθηκε στη Ραφήνα με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου τέθηκαν οι βάσεις για την έναρξη ενός διαλόγου για ένα νέο αποτελεσματικό  σχέδιο πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές, παρουσία εκπρόσωπων της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων πλήθους αιρετών και  πολιτών
Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης, τόνισε χαρακτηριστικά: “Με την Αυτοδιοίκηση να λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση και στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού και με την βοήθεια και τη στρατηγική συνεργασία του κεντρικού κράτους, ήρθε η στιγμή η Ελλάδα αλλά και η Αττική ειδικότερα, να «θωρακιστούν» .
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα εξαιτίας της  θλιβερής επετείου από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις φονικές πυρκαγιές στην Αν. Αττική. Στη μνήμη των 102 θυμάτων της τραγωδίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.


« Χρειάζεται πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε σε αλλαγές»
Αναφερόμενος στην τραγωδία που έπληξε πριν από  ένα χρόνο την Αν. Αττική, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για διαχρονική ανεπάρκεια του γραφειοκρατικού κρατικού μηχανισμού, επικαλύψεις ευθυνών και κρατική αδυναμία να δώσει έμφαση στην πρόληψη και μετά στην καταστολή.
«Χρειάζεται πολιτική βούληση, ευθύνη, σχέδιο και διάθεση για συνεργασία ώστε να μην ξανασυμβεί αυτή η τραγωδία. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας» τόνισε και επισήμανε πως δυστυχώς, ένα χρόνο μετά και παρά τις υποσχέσεις, η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στην Αν. Αττική. Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως άκουσε με ικανοποίηση από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να λέει ότι θα αναλάβει ένας, το συντονισμό για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, επισημαίνοντας ότι ο κεντρικός συντονισμός, είναι το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων.
Στόχος μας είναι τόνισε ο κ. Πατούλης, μέσα από το διάλογο που ξεκινάμε  να μπουν οι βάσεις για:
·         την ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Κράτους
·         την αξιοποίηση της γνώσης και των εμπειριών του επιστημονικού δυναμικού, αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων του εθελοντικού κινήματος της χώρας μας προκειμένου να επιτύχουμε την πλήρη ανασυγκρότηση του συστήματος πολιτικής προστασίας με έμφαση στην πρόληψη, ώστε η Πατρίδα μας να θωρακιστεί από φυσικές καταστροφές κι από ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν,  εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα, το Μάτι , την Χαλκιδική, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εξωραϊσμό της σημερινής κατάστασης και πρόσθεσε πως απαιτείται ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων.
Όπως διαμήνυσε στην Περιφέρεια Αττικής είναι ήδη σε εξέλιξη συνεργασία με εξέχοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και με τεχνοκράτες με γνώση του αντικειμένου, προκειμένου να συμβάλλουμε δημιουργικά με τεκμηριωμένες προτάσεις, στη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου. 

Οι στρατηγικοί στόχοι της περιφέρειας Αττικής, όπως ανέφερε, είναι οι εξής:

α. Η πρόταση για την δημιουργία ενός νέου Θεσμικού πλαισίου Πολιτικής Προστασίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και θα αξιοποιεί τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

β.  Η Εκπόνηση Μητροπολιτικών επιχειρησιακών σχεδίων της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων με ενιαίο σχεδιασμό και σαφείς και διακριτούς ρόλους.

γ. Η Διάκριση της διαχείρισης των κινδύνων σε τρία στάδια, το ΠΡΟ–καταστροφικό, το ΣΥΝ–καταστροφικό και το ΜΕΤΑ–καταστροφικό.

δ. Η θεσμοθέτηση Περιφερειακής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαχείρισης Κινδύνων.

ε. Ο πενταετής σχεδιασμός έργων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα ανάσχεσης κινδύνων.


Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα είναι καθοριστικός

Εξειδικεύοντας τις  προτάσεις για ένα σύγχρονο  και αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας τόνισε πως το πρώτο στάδιο, ΠΡΟ-καταστροφικό,  θα πρέπει να είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα, το δεύτερο, ΣΥΝ-καταστροφικό, η άμεση απόκριση και η επέμβαση, και το τρίτο, ΜΕΤΑ-καταστροφικό, η αποκατάσταση και η επαναφορά της πληγείσας περιοχής στην προτέρα κατάσταση.
 Ειδικότερα:
Στο ΠΡΟ-καταστροφικό στάδιο διαχείρισης, της πρόληψης και της ετοιμότητας, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

·          Η ανάλυση και η εκτίμηση των κινδύνων
·         Η εκτίμηση της τρωτότητας των συστημάτων
·         Ο υπολογισμός της διακινδύνευσης
·         Οι Δράσεις μείωσης της τρωτότητας
·         Η σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων
·          Η Πραγματοποίηση επιχειρησιακών ασκήσεων με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας
·         Η δημιουργία περιφερειακών συντονιστικών επιχειρησιακών κέντρων
·         Η εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης
·         Η ενημέρωση και εκπαίδευση με σύγχρονες και καινοτόμες εφαρμογές
·         Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός και συνεργασία των ΜΜΕ
·         Η δημιουργία σύγχρονου επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με πλήρη εξοπλισμό, σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, σύγχρονα οχήματα επέμβασης και συνδρομής και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στο ΣΥΝ-καταστροφικό στάδιο, της απόκρισης και της επέμβασης, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται:

·         Η δημιουργία συστήματος λήψης αποφάσεων και κινητοποίησης
·         Η άμεση εκτίμηση των επιπτώσεων και η διαστάσεις της καταστροφής
·         Η υποστήριξη διασωστικών επιχειρήσεων
·         Η Διάθεση εξοπλισμού και μέσων σε άμεση συνεργασία με του Δήμους και το δυναμικό τους
·         Ο συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων και η επικοινωνία
·         Η Εκτίμηση εξέλιξης των καταστροφικών φαινομένων
·         Η άμεση μέριμνα των πληγέντων
·         Οι οδηγίες στο κοινό με εξελιγμένα μέσα άμεσης ενημέρωσης μηνυμάτων η εικόνων καθώς και στα ΜΜΕ

Τέλος, στο ΜΕΤΑ-καταστροφικό στάδιο, της αποκατάστασης, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται:

·         Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων
·         Η συνδρομή για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων
·         Η κοινωνική συνδρομή και οι εθελοντικές ομάδες
·         Η ενημέρωση του πληθυσμού, των ΜΜΕ και η διαχείριση των κακόβουλων «φημών»
·         Η άμεση επαναλειτουργία των κρίσιμων υπηρεσιών
·         Τα θέματα δημόσιας υγείας και η ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων
·          Οι προτάσεις παρεμβάσεων στο δομημένο περιβάλλον και τις υποδομές
·          Οι προτάσεις για τον σχεδιασμό αποκατάστασης
·         Η αποτίμηση δράσεων με στόχο την βελτίωση κανονισμών και σχεδίων

« Κλειδί η παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων»

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα ζητήματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των πολιτών ωστόσο όπως ανέφερε, βασική προϋπόθεση όμως για την επιτυχή εφαρμογή της διαχείρισης των κινδύνων που διαμορφώνονται και επιταχύνονται από την κλιματική αλλαγή είναι:

α.Η διάθεση πιστώσεων και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων
β. Η άμεση εξάλειψη της γραφειοκρατίας και ειδικότερα σε έκτακτες ανάγκες
γ.Η στελέχωση με ειδικό και έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό

«Προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση η πολιτική προστασία»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως είναι «χρέος μας προς την κοινωνία και τους πολίτες της Αττικής να προχωρήσουμε γρήγορα, να προχωρήσουμε μπροστά» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε σήμερα με αφορμή την εκδήλωση αυτή, να δώσουμε μια υπόσχεση. Να δεσμευθούμε πως θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην το ξαναζήσουμε ξανά τα ίδια. Να κάνουμε την Ελλάδα,  την Αττική μας,  ασφαλέστερη, για τους συμπολίτες μας, για το περιβάλλον, για τα παιδιά μας.Ήρθε η στιγμή να περάσουμε από τα λόγια στα έργα».



Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς υπογράμμισε πως προτεραιότητες είναι η διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου πολιτικής προστασίας που να ισχυροποιεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης των πληγεισών περιοχών, προκειμένου να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών, δημιουργίας κέντρου ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενίσχυσης του μηχανισμού υποστήριξης, εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού αλλά και ενδυνάμωσης του εθελοντισμού.  Επίσης ανέφερε την ανάγκη μετάλαξης του ΟΑΣΠ σε οργανισμό που έχει στην ομπρέλα του όλες τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, προκειμένου να συσσωρευτεί η απαραίτητη τεχνογνωσία και να καταρτίσει τα αναγκαία προγράμματα πρόληψης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε  η πρόταση της Αυτοδιοίκησης για το: «Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας Αττικής – Διεθνείς και Εθνικές Παράμετροι Σχεδιασμού», από τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρο Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Ε.Κ.Π.Α. και του Ο.Α.Σ.Π.. Ο κ. Λέκκας τόνισε πως η Περιφέρεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση κινδύνων μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης αλλά και στο επίπεδο έκτακτων αναγκών και αποκατάστασης.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος  ο Γ. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο ΓΓ Εσωτερικών και Οργάνωσης Μ. Σταυριανουδάκης, ο ΓΓ Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού Ε. Μπακογιάννης, ο ΓΓ Ναυτιλίας και Λιμένων Β. Κυριαζόπουλος,ο ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κ. Αραβώσης, η ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής Χ. Καλογήρου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονιας Λ. Κυρίζογλου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Καλογερόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Β. Σιώμος, ο  Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Α. Αυγερινός, οι Δήμαρχοι: Φυλής - Χ Παππούς, Ωρωπού - Γ Γιασιμάκης (Νέος Δήμαρχος), Πετρούπολης - Ε Σίμος, Λαυρεωτικής - Δ Λουκάς , Μεγαρέων - Γ Σταμούλης, Αιγάλεω - Δ Μπίρμπας, Κρωπίας  - Δ. Κιούσης, Παρανεστίου -  Α Σωτηριάδου, Πεντέλης  - Δ. Κεχαγιά (Νέος Δήμαρχος), Ηρακλείου - Ν. Μπάμπαλος , Εορδαίας  - Σ Ζαμανίδης , Διονύσου – Καλαφατέλης (Νέος Δήμαρχος), Τροιζηνίας - Σ Γκίκας (Νέος Δήμαρχος), Παιανίας - Ι Μάδης (Νέος Δήμαρχος), Λοκρών - Ν Λιόλιος, Φιλόθεης  - Ψυχικού - Δ Γαλάνης (Νέος Δήμαρχος), Θηβαίων -  Σ Νικολάου  , Αγ Δημητρίου  - Μ Ανδρούτσου, Μήλου -  Γ Δαμουλάκης, Ασπροπύργου -  Ν Μελετίου , Ιλιδας -  Ι Λυμπέρης (Νέος Δήμαρχος), Παλλήνης -  Α Ζούτσος. Τα μέλη ΔΣ ΚΕΔΕΓ Μπρούλιας  - Αθηναίων  εκτελών χρέη Δημάρχου Αθηναίων ο Δ Τσιαντής  Δήμαρχος Ν. Πλαστήρα, οΜ Αγγελόπουλος, Πρώην Δήμαρχος Σάμου, μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ -  Αντιπρόεδρος CEMR, ο Θ. Παπαθανάσης, Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπακτίας  - Εποπτικό ΚΕΔΕ , οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης Νέα Αρχή για την Αττική Λ Κεφαλογιάννη,  Ε. Κοσμίδη, Γ Βλάχος,  Θ Κατσιγιάννης, Ν Παπαγεωργίου, Μ Αλεξανδράτος, Ε. Μπαρμαγιάννη ,Β  Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη,   Θ Αυγερινός,  Μ Κουρή, Ε Αβραμοπούλου, Φ Καλογήρου, πλήθος αιρετών και κόσμου.


Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισαν ότι απαιτείται να γυρίσουμε σελίδα στον τομέα της πολιτικής προστασίας και πρόσθεσαν πως προτεραιότητα είναι η άμεση αποκατάσταση των πολιτών που επλήγησαν.


Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Γ. Ψαθάς επισήμανε πως κλειδί για ένα επιτυχημένο σχέδιο πολιτικής προστασίας είναι η αποκέντρωση δομών και οργανωτικών μηχανισμών, οι οποίοι, όπως ανέφερε, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι με νόμο του 1998 αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία και ανατέθηκε στην Πυροσβεστική, επισημαίνοντας ότι μετά την παρέλευση δύο δεκαετιών απαιτείται καλόπιστος απολογισμός για τα θετικά η αρνητικά αποτελέσματα και πρόσθεσε πως απαιτείται η επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων Δασικών Υπηρεσιών και η ανάθεση σ’ αυτές της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου