Αναφαίρετο δικαίωμα η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις εκλογές


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οδεύοντας προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου υπάρχουν νομοθεσίες για το εκλογικό δικαίωμα των όλων πολιτών. Μια από αυτές τις νομοθεσίες αφορά και τα άτομα με αναπηρία και το πώς θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα με λιγότερη ταλαιπωρία. Διάταξη του τελευταίου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν από το κλείσιμο της Βουλής προβλέπει σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας τη λειτουργία χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.

Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο, ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος ο οποίος μεταβαίνει εκεί, παρέχοντας του όλα τα ψηφοδέλτια και τον απαιτούμενο φάκελο. Εφόσον είναι αναγκαίο, ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον συνοδό του, αν έχει, αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.

Η είσοδος στο εκλογικό κέντρο και στον χώρο υποδοχής επιτρέπεται μαζί με σκύλο βοηθείας (οδηγός) ατόμων με αναπηρία.

Είναι εθνική και κοινωνική ανάγκη η προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε όλα τα εκλογικά κέντρα. Οι υπηρεσίες θα πρέπει να μεριμνήσουν να μην υπάρχουν εμπόδια στις ράμπες, τη λειτουργία των ανελκυστήρων και οτιδήποτε εμποδίζει τις ευπαθείς κατηγορίες συμπολιτών μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μετά τιμής,

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου