Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Είναι Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για κοινωνικη οικονομια

Μάθε γιατί.. η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  Είναι Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
μια νέα «΄Ηπειρος» στην οικονομία.
 Μάθε γιατί.. Η κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα έχει ευτελιστεί ως μια υπόθεση
«παρία» της φιλανθρωπίας και του κοινωνικού κράτους, με ασήμαντο κοινωνικό αντίκτυπο. Όμως η Κοινωνική Οικονομία είναι ο τρίτος πόλος, είναι το μέλλον του συνόλου της οικονομίας σύμφωνα με τις επιδράσεις από τις νέες ανερχόμενες τεχνολογίες.»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ –ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, η Κοινωνική οικονομία μπορεί να εκτιναχθεί στο ένα 1/3 του συνόλου της οικονομίας τα επόμενα 20-30 χρόνια. Κι αυτό θα συμβεί ωσάν νομοτελειακή συνέπεια όταν: Το κόστος της ενέργειας και των επικοινωνιών συνεχίσει να μειώνεται  στο ελάχιστο.  Όταν το διαδίκτυο επικοινωνίας και το διαδίκτυο των πραγμάτων επιδράσει ακόμη πιο καταλυτικά σε μια σειρά βιομηχανίες όπως έχει επιδράσει σήμερα στις μουσική βιομηχανία, π.χ στη βιομηχανία της εκπαίδευσης της υγείας, στις τράπεζες και τόσους άλλους τομείς.
Αλλά κυρίως στον όγκο και την αξία της εργασίας που χρειάζεται να παραχθούν τα προϊόντα που χρειάζεται η κοινωνία. Τι θα γίνει με το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό όταν ούτε το Κράτος ούτε η αγορά μπορούν να απορροφήσουν;        Ποιος θα προωθήσει τις τεχνολογικές και θεσμικές καινοτομίες;
Για πρώτη φορά στην ιστορία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ( πετρελαϊκές) γίνονται τροχοπέδη στην εξάπλωση των νέων τεχνολογιών του διαμοιρασμού της ενέργειας και της γνώσης, με προφανή στόχο να μη χάσουν τα κέρδη τους από μια νέα βιομηχανία της ενέργειας που ελαχιστοποιεί το κόστος. Επομένως πως θα υπερασπιστούμε το κοινωνικό όφελος έναντι των κερδοσκόπων που εμποδίζουν και τις τεχνολογικές καινοτομίες σε αυτό τον τομέα; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι δημιουργώντας ενεργειακές κοινότητες αυτόνομης παραγωγής και διαμοιρασμού της ενέργειας.
Αλλά και το κράτος σε πολλές περιπτώσεις δεν θέλει αυτή την αυτονομία που έρχεται  σε αντίθεση με τα μεγάλα λόμπυ συμφερόντων. Το νομοθετικό πλαίσιο ακόμη και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξυπηρετεί τις μεγάλες εταιρείες αντί να ευνοεί για παράδειγμα τους Δήμους και τους συνεταιρισμούς. Η οικονομική διανόηση βρίσκεται επίσης σε μια άλλη εποχή της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης ενώ βρισκόμαστε στο δρόμο μεταξύ τρίτης και τέταρτης.

OΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΑΞΙΑ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ. Δηλαδή ότι αγοράζεται και ότι έχει μια τιμή. Δεν μετρούν και δεν υπολογίζουν ότι προσφέρεται δωρεάν. Ένα πλήθος υπηρεσιών που προσφέρει ο καθένας στον άλλον άλλων φιλικά και εθελοντικά. Επιπλέον στην εποχή μας δεν μετριέται η αξία της γνώσης που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δωρεάν. Το γεγονός ότι μπορούμε να διασκεδάζουμε να τραγουδάμε και να παίζουμε δωρεάν, την ίδια στιγμή που κάπου αλλού για την ίδια σχετική διασκέδαση είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε ακριβά. Έτσι όμως καταρρίπτεται η μονοδιάστατη έννοια της αξίας και εμφανίζεται ένας άλλος κοινόκτητος χώρος με αξία χωρίς εμπορευματική αξία. Αυτός είναι ο χώρος της αναδυόμενης κοινωνικής οικονομίας. Τα κοινωνικά δίκτυα από την άλλη πλευρά συνιστούν Κοινωνικό Κεφάλαιο.
 Σήμερα κάποιοι στοχαστές μιλούν για τον  «κλονισμό του νόμου της ανταλλακτικής αξίας», ο οποίος καταμερίζεται σε δύο πτυχές: α) ως κλονισμός (άμεσος και έμμεσος) των ανταλλακτικών σχέσεων των ανθρώπων για την παραγωγή ενός αγαθού και β) ως κλονισμός της ανταλλακτικής αξίας-εμπορεύματος του τελικού αυτού αγαθού.
Ως προς την πρώτη πτυχή (περίπτωση άμεσου κλονισμού), ο  Γιοσάι Μπένκλερ σημειώνει εύστοχα στο βιβλίο του ο ‘’πλούτος των δικτύων’’ το εξής: «Tο Διαδίκτυο καθιστά δυνατή την οργάνωση της παραγωγής πάνω σε αποκεντρωμένες και συνεργατικές δομές, δίχως να χρησιμοποιεί την αγορά και την ιεραρχία της διοίκησης» συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «γεννά νέες μορφές συμμετοχικής οικονομίας (σ.σ. ή αλλιώς ομότιμης παραγωγής), στις οποίες τα χρήματα απουσιάζουν ή δεν αποτελούν τη βασική μονάδα μέτρηση της αξίας».
Στοιχειώδες παράδειγμα της συνεργατικής αυτής παραγωγής που αναδύεται και εδραιώνεται, είναι η Wikipedia, η ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια, η οποία παρήχθη το 2001 «από τη δωρεάν εργασία 27.000 εθελοντών, και είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας εγκυκλοπαιδειών, αφαιρώντας συνάμα από τις επιχειρήσεις διαφήμισης έσοδα της τάξης των 3.000.000.000 δολαρίων το χρόνο». Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι «η Wikipedia έχει προσωπικό 208 ατόμων και χιλιάδες συντάκτες προσφέρουν τα κείμενά τους αφιλοκερδώς.

Θεματικές διαλόγου
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Είναι μια νέα «΄Ηπειρος» στην οικονομία πέρα από το κράτος και την αγορά που παρέχει αγαθά με μείωση του κόστους και δίκαιο διαμοιρασμό.
Ο ΝΕΟΣ ΚΟΙΝΟΚΤΗΤΟΣ ΧΩΡΟΣ
Είναι το διαδίκτυο, οι ενεργειακές κοινότητες, η Κοινωνία της πρόσβασης.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΙΟΜΗΧΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Οι νέες τεχνολογίες που διευκολύνουν τον κοινόκτητο χώρο και τον διαμοιρασμό αγαθών με άμεση πρόσβαση.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
Η συρρίκνωση της διαμεσολάβησης από το παραγωγό στον καταναλωτή
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Η συνιδιοκτησία, ο διαμοιρασμός του διαδικτύου ,ο διαμοιρασμός του αυτοκινήτου, εξοχικής κατοικίας κ.α.π
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Οι κοινότητες του διαμοιρασμού, Οι ενεργειακές κοινότητες και οι κοινότητες της παραγωκατανάλωσης. Μπορούν να απελευθερώσουν το χρόνο από υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Καλούμε όλους τους φορείς της κοινωνίας Πολιτών σε ανοικτό διάλογο και ενοποίηση του χώρου με βάση τις παραπάνω θεματικές.

Για την ΠΕΣΚΟ

Βασίλης Τακτικός

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου