Η επεξεργασία λυμάτων στην Ανατολική Αττική

Αποτέλεσμα εικόνας για Η επεξεργασία λυμάτων στην Ανατολική Αττική

Η επεξεργασία λυμάτων στην Ανατολική Αττική
(Άρθρο του Δ. Σταύρου, εκπαιδευτικού, dstavrou.blogspot.com)

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Περιφέρεια Αττικής μετατράπηκε από πρωτοπόρος στην απορρόφηση των Κοινοτικών Κονδυλίων σε ουραγό. Ενώ την περίοδο 2011 έως 2014 αυξήθηκε η απορροφητικότητα κατά 400%, το 2016 η Περιφέρεια Αττικής ήταν τρίτη από το τέλος στην απορρόφηση πόρων ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Στην Ανατολική Αττική, η ντροπιαστική πραγματικότητα των βόθρων συνεχίζει να είναι κυρίαρχη, ενώ τα ευρωπαϊκά πρόστιμα τρέχουν. Διακόσιες χιλιάδες κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τεράστιο μηνιαίο κόστος για να αδειάζουν τους βόθρους. Πολλοί μάλιστα για να αποφύγουν το κόστος, επιλέγουν να αδειάζουν τα λύματα στους δρόμους ή στον υδροφόρο ορίζοντα.
Η δημοπράτηση των βιολογικών καθαρισμών Σπάτων-Ραφήνας και Μαραθώνα, έχει πλέον παραπεμφθεί για το 2019 που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωσή τους, για την περιοχή του Ωρωπού έχει σταματήσει κάθε σχετική συζήτηση, ενώ το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ήδη η χώρα έχει εισπράξει από την Ε.Ε.  πρόστιμο 10  εκατομμυρίων ευρώ με εφάπαξ καταβολή, καθώς και 36,4 εκατομμύρια ευρώ ανά εξάμηνο, όσο δεν ολοκληρώνονται οι υποδομές.
Όμως, κάποιες άλλες περιφέρειες της χώρας τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα από την Αττική. Για παράδειγμα, το έργο διαχείρισης αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) υλοποιήθηκε σε λιγότερο από ένα έτος και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και πρόσφατα εγκρίθηκαν παρόμοιες συμπράξεις  για τις περιοχές της Ηπείρου, της Ηλείας και των Σερρών.
Εδώ και τέσσερα χρόνια ένας θεσμός υγιής, όπως ήταν η Περιφέρεια Αττικής, βυθίζεται στην παρακμή. Η αξιοπιστία καταρρακώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης πάγωσαν, η απορροφητικότητα μειώθηκε, έργα διακόπηκαν και πήγαν πίσω χρονικά, ώριμοι σχεδιασμοί ακυρώθηκαν εξαιτίας ιδεοληψιών.

Απέναντι σε όσα συμβαίνουν δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου