Αδιάβατη πόλη το Ηράκλειο και κάθε ελληνική πόλη. Συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει την αδιαφορία της κοινωνίας προς τα ΑμεΑ.(Βίντεο)

Αυτή η πόλη δεν θα φτιάξει ποτέ; Αυτή η πόλη δεν έχει ούτε την βασική πρόσβαση προς τα άτομα με αναπηρία. Αυτή η πόλη των χιλιάδων κατοίκων ξυπνάει κάθε πρωί σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αυτή η πόλη έχει γκρεμισμένα ή κακοκατασκευασμένα πεζοδρόμια. Κάποιοι από τους κατοίκους της δεν σέβονται τον συνάνθρωπο τους και παρκάρουν εκεί που απαγορεύεται, στις ράμπες των πεζοδρομίων. Κάποιοι άλλοι τα φράζουν με τις μοτοσυκλέτες και τα μηχανάκια τους.
Αυτή η πόλη είναι η δική σου πόλη, η δική μου και όλων μας. Αυτή η πόλη όμως δεν ανήκει τελικά στους πάντες. Όταν δεν μπορούν να κινηθούν σε αυτήν, με ελευθέρια και άνεση. Αυτή η πόλη είναι οποιαδήποτε πόλη στην Ελλάδα. Αυτή η αδιάβατη πόλη είναι και το Ηράκλειο της Κρήτης. Δυστυχώς όμως, αδιάβατη είναι κάθε ελληνική πόλη!
Πέντε νέα παιδιά αποφάσισαν να αναδείξουν το μεγάλο πρόβλημα της πόλης του Ηρακλείου. Αυτό της πρόσβασης των ΑμεΑ μέσα στο κέντρο της πόλης που ζουν. Δημιούργησαν ένα 8λεπτο βίντεο όπου παρουσιάζουν πόσο δύσκολο είναι ένα άτομο με αμαξίδιο να κινηθεί στην πόλη.
Στην παρουσίαση του βίντεο τους στο YouTube γράφουν τα εξής: «Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε από μια παρέα καθημερινών νέων στις αρχές του 2018. Βλέποντας την αδιαφορία της κοινωνίας για τους συνανθρώπους τους με προβλήματα μετακίνησης στο Ηράκλειο Κρήτης, αποφάσισε να αναπαραστήσει και να καταγράψει μια διαδρομή στους δρόμους της πόλης μας. Το παρόν βίντεο δεν έχει κανένα εμπορικό σκοπό πάρα μόνο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για ένα καλύτερο αύριο και μια καλύτερη κοινωνία.»

Δημιουργοί του βίντεο είναι οι Αργυρώ Καθέρη, ο Μάριος Βασιλάκης, ο Νίκος Βαλάκος, ο Κωνσταντίνος Μαρής και Μίλτος Καθέρης.

Αυτές τις ημέρες βρίσκομαι σε επαφή μαζί τους, ώστε να μου δώσουν μια ομαδική συνέντευξη και να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο βίντεο. Τι είναι αυτό που τους οδήγησε στη δημιουργία τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν, τι αποκόμισαν και πολλά αλλά.
Θεωρώ όμως ότι το βίντεο από μόνο του αξίζει να δημοσιευτεί πρώτο. Να βοηθήσω στη διάδοση του και στο μήνυμα που στέλνουν μέσα από αυτό. Καθώς το δικαίωμα στην πρόσβαση είναι από τα κυριότερα δικαιώματα που διεκδικούν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο. Μια πρόσβαση που παράλληλα εξυπηρετεί τα ηλικιωμένα άτομα, τις μητέρες με καροτσάκια των μωρών και οποιονδήποτε τα χρειαστεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Άτομα που ανήκουν στην οικογένεια σου, στον στενό οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό κύκλο σου. Σας παροτρύνω να δείτε ολόκληρο το βίντεο και σύντομα θα δημοσιευτεί και η συνέντευξη με τους δημιουργούς αυτής της προσπάθειας.
Ένα βίντεο που ζητάει τον σεβασμό, την ενσωμάτωση και την ίση μεταχείριση στις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία, σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη της Ελλάδας. Μπορεί να είναι γυρισμένο στο Ηράκλειο, όμως παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα.
Δείτε το σχετικό βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:  
Βογιατζής Ηλίας 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου