ΟΠΕΚΑ – Προνοιακά επιδόματα: Από τον Απρίλιο θα δίνονται κάθε μήνα σε σταθερή ημερομηνία- Αναλυτικά


ΟΠΕΚΑ – Προνοιακά επιδόματα: Από τον Απρίλιο θα δίνονται κάθε μήνα σε σταθερή ημερομηνία

«Μόλις ολοκληρωθεί το σύστημα, από τον Απρίλιο τα προνοιακά επιδόματα θα δίνονται κάθε μήνα σε σταθερή ημερομηνία», δήλωσε στον News 24/7 ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ, καθώς χθες καταβλήθηκαν για πρώτη φορά από τον Οργανισμό τα επιδόματα που δινόντουσαν μέχρι πρότινος από τους Δήμους σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Ηλεκτρονική αίτηση και να μείνουν στη διαδικασία, κλείνοντας ένα νέο ραντεβού με το ΚΕΠΑ.
Πρόσθεσε ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός για τα προνοιακά επιδόματα ήταν λιγότερος από ένα δισ. και φέτος τριπλασιαστηκε.
Είπε πως ο ΟΠΕΚΑ θα διαχειρίζεται και την επικείμενη επιδότηση των δανείων. «Έχουν εγγραφεί ήδη στο λογαριασμό μας τα 410 εκατομμύρια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πάνω από 926 χιλιάδες οικογένειες πήραν το επίδομα παιδιού το 2018.
Με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα.
Αναλυτικά
Σήμερα λαμβάνουν προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα περίπου 160.000 συμπολίτες μας. Όλοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ακριβώς τα ίδια ποσά. Οι πολίτες που έχουν γνωματεύσεις εφ’ όρου ζωής εντάσσονται εφ’ όρου ζωής στις καταστάσεις καταβολής προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Οι δικαιούχοι που έχουν σε ισχύ γνωμάτευση από ΚΕΠΑ ορισμένης διάρκειας, εντάσσονται στις καταστάσεις καταβολών του ΟΠΕΚΑ και θα επανεξεταστούν από ΚΕΠΑ όταν λήξει η ισχύς της γνωμάτευσής τους, όπως συνέβαινε και το 2018. Στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας θα κληθούν εγκαίρως από τον ΟΠΕΚΑ να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης.
Συνεπώς, αυτό που αλλάζει είναι ότι δημιουργείται μια ενιαία, κεντρική αρχή πληρωμών, απλουστεύονται οι διαδικασίες για τα Άτομα με Αναπηρία και διαμορφώνεται για όλους σταθερή μηνιαία καταβολή των επιδομάτων.
Ο ΟΠΕΚΑ αναλαμβάνει σταδιακά εννέα παροχές και προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία:
α) Επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους
β) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος.
γ) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία
δ) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση
ε) Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών – τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου
στ) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
ζ) Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων
η) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης
θ) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση
ι) Εισοδηματική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου