Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παρουσίασε το νέο του βιβλίο «Το ακανθερό βλέμμα του κοινωνικού αποκλεισμού»

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, στον κατάμεστο, φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Περιστερίου, η παρουσίαση του βιβλίου «Το ακανθερό βλέμμα του κοινωνικού αποκλεισμού»του πρώην Υπουργού και υποψήφιου βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτη Κουρουμπλή το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και τα έσοδά του θα δοθούν για την ενίσχυση των σκοπών της Βιβλιοθήκης Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

O εκδότης του βιβλίου κι. Ηλίας Λιβάνης, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε τον κ. Κουρουμπλή ως έναν άνθρωπο της προσφοράς και πραγματικό αγωνιστή των δικαιωμάτων του λαού μας και τον ευχαρίστησε για την επιλογή του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη.

Παίρνοντας το λόγο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, περιέγραψε το βιβλίο ως ένα βιβλίο γνώσεων, εμπειριών και βιωμάτων που χρονολογούνται από την παιδική του ηλικία, όταν στα 10 του χρόνια, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια νέα, σκληρή πραγματικότητα η οποία του επέβαλλε είτε την επιλογή υποταγής στο μοιραίο, στο σκοτάδι και τον οίκτο είτε την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς του και τη διεκδίκηση να είναι ο εαυτός του, με κάθε κόστος, με πείσμα και δύναμη. «Νίκησα τη μοίρα μου και έγινα ο καπετάνιος της ψυχής μου. Ο άνθρωπος δικαιολογείται στη ζωή του να πέφτει, υποχρεούται να σηκώνεται» είναι η κοσμοθεωρία του. Ο συγγραφέας όνισε πως ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο ενδημεί και εμφιλοχωρεί σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις, αποχυμοποιώντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Ενδεχομένως στην πορεία της ζωής μας να βιώσουμε κάποτε το μαρτύριο αυτού του φαινομένου που εμπεριέχεται στη βία της καθημερινότητας. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η ενημέρωση και η προετοιμασία των νέων παιδιών από το σχολείο τους, για την πρόληψη και την ορθή διαχείριση τέτοιων γεγονότων που τυχόν συναντήσουν.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος συνδέεται χρόνια με κοινούς αγώνες και αγωνίες με τον συγγραφέα, ανέφερε ότι η περίοδος πολλαπλής κρίσης αποφλοίωσε τον κοινωνικό ιστό και στέρησε από τους αδύναμους συμπολίτες μας την αναγκαία κοινωνική προστασία. Επαίνεσε τη γραφή του βιβλίου και την εύστοχη αποτύπωση των βασικών αιτιών του προβλήματος, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και την κατάστρωση οδικού χάρτη αντιμετώπισής του, τόσο σε ατομικό/ οικογενειακό όσο και σε συλλογικό/ κοινωνικό/ πολιτικό επίπεδο. Έκανε επίσης ειδική αναλυτική αναφορά στις πρωτοβουλίες και στις παρεμβάσεις του Δ.Σ.Α. για τη στήριξη των δικηγόρων με αναπηρία.

Ο αγαπητός συνθέτης, τραγουδιστής και ηθοποιός, Γιάννης Ζουγανέλης, του οποίου η γνωριμία με τον συγγραφέα ξεκινά το 1976, όταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πρωτοστατούσε στους αγώνες προκειμένου να αποσπάσει από την κοινωνία, το αυτονόητο δικαίωμα της ισονομίας, δήλωσε πως τον θεωρεί εμμέσως συγγενή του, έχοντας βιώσει από κοινού, τον κοινωνικό ρατσισμό. Μίλησε για τους πνευματικά ανάπηρους ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς δεν εντάσσονται στο χώρο της αναπηρίας καθώς και για το γεγονός της αδυναμίας σύνδεσης της αναπηρίας με τον πολιτισμό.
 
Η Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εξήγησε στην ομιλία της ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να χαρακτηριστεί ως άρνηση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων σε συμπολίτες μας. Ανέφερε πως η προσπάθεια του Παναγιώτη Κουρουμπλή να κυκλώσει το φαινόμενο αυτό σε όλο το φάσμα των εκφάνσεών του, είναι ενδεικτική της αγωνίας και της έγνοιας του για τις εξελίξεις σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ και γρήγορα. Χαρακτήρισε το σχολείο ως το κατεξοχήν όχημα κοινωνικής συμπερίληψης και εστίασε στην ανεπάρκεια των πόρων για τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος και την απουσία συστήματος εξωοικογενειακής φροντίδας των παιδιών.


Για την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ευαισθητοποίηση και την εκδήλωση ανθρωπιάς προς τους συνανθρώπους μας μίλησε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, λέγοντας πως η ισότιμη συμμετοχή σε κοινωνικά σχήματα, δράσεις και ομάδες είναι μια έμπρακτη ανωτερότητα της συμπεριφορικής προσέγγισης των ανθρώπων του Δήμου Περιστερίου, μια έμπρακτη απόδειξη πολιτισμού. «Στον Δήμο Περιστερίου, δεν υπάρχει διαφορετικότητα, παρά μόνο αγάπη». Αναφέρθηκε στη φιλία του και την παράλληλη πορεία 40 χρόνων με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει ο ίδιος καταρρίψει και αποδομήσει το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού.
 
Η Παρασκευή Τσαβαλιά, Γενική Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, αναφέρθηκε με τη σειρά της στη φιλία και συντροφικότητα χρόνων με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και μοιράστηκε αναμνήσεις από την περίοδο που ήταν Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο, κατάλληλο για πανεπιστημιακές σχολές κοινωνικής πολιτικής. Για την αναπηρία, τόνισε ότι δεν έχει καμία σημασία, καθώς «νους ορή και νους ακούει..» προτρέποντας τέλος να αναθεωρήσουμε όλοι τη συμπεριφορά μας απέναντι στον πλανήτη που είναι τι κοινό μας σπίτι.
 
«Το βιβλίο αυτό επαληθεύει ότι οι άνθρωποι της δράσεως και οι αθλητές των ιδεών δημιουργούν την ιστορία και τα πεπρωμένα της ανθρωπότητας και ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος  στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση.
 
Σύντομο χαιρετισμό έκαναν επίσης η νομικός Χριστίνα Χαλιλοπούλου, πρώην συνεργάτης του Παναγιώτη Κουρουμπλή, εκπροσωπώντας την κοινωνική ομάδα των Ελλήνων τσιγγάνων και ο Αλέξανδρος Γερολυμάτος, Μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Υποψήφιος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ο οποίος τόνισε πως τα ζητήματα του κοινωνικού αποκλεισμού αφορούν δυστυχώς πολύ έντονα τα ζητήματα της παιδείας, τα οποία εντείνονται με τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ και αναφέρθηκε επίσης στον αποκλεισμό των νέων ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται στον τουρισμό και χάνουν το δικαίωμα ψήφου.


Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι βουλευτές/τριες ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη, Ρένα Δούρου, Όλγα Κεσίδου, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μαντζουράνης, Καίτη Θεοχάρη, Γιάννης Μπουλέκος, Σταύρος Καραγκούνης, οι πρώην υπουργοί Αντώνης Κοτσακάς& Παναγιώτης Ρήγας, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος και ο Αντιδήμαρχος Ιλίου Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης, Δημήτρης Ταλιούρας, η Δημοτική Σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας, Τασούλα Πετράκου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Περιστερίου, Θανάσης Καποτάς, Ανδρέας Λαϊνάς, Αλέξανδρος Πλέστης, Κατερίνα Αρβανίτη, Γιάννης Δασκαλάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου & Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννης Καλαντώνης, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, Πρόεδρος ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» ο Πρόεδρος ΕΛΑΝ – ΠΑΣΕ, Βασίλης Πάντζος, ο Γραμματέας Συλλόγου Παραπληγικών, Γιώργος Χρηστάκης, ο εκδότης της εφημερίδας ΑΙΓΑΛΕΩ, Στέλιος Βασιλειάδης, ο Γ.Γ. ΑΣΔΕ, Θεόδωρος Αρβανίτης, ο Θεοφάνης Κοντοχρήστος, Προέδρος Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες», ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής παροικίας ΣεχάντεΑντνάν και εκπρόσωποι πολλών φορέων. Ευχές για το βιβλίο απέστειλαν η Καθηγήτρια & πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τρύφων Αλεξιάδης, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Κατερίνα Παπανάτσιου, Άννα Στεργίου, Λάμπρος Τζουμάκας, ο Γραμματέας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος.

Η δημοσιογράφος κ. Στέλλα Γκαντώνα,  συντόνισε άψογα την παρουσίαση και συνεχάρη τον κ. Κουρουμπλή τόσο για την πρωτοβουλία του να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο , όσο και για την μακροχρόνια προσφορά του.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου