Δελτίο Τύπου ΙΣΑ: Θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στην γρίπη

Σημαντική ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών χθες, σχετικά με την θωράκιση του πληθυσμού από την επικείμενη επιδημία της γρίπης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός και ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης έδωσε το παράδειγμα πρώτος. "Η φωνή των ΑΜΕΑ", εκπροσωπήθηκε από τον εκδότη, Γ. Ρεθυμνιωτάκη και τον συντάκτη και δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηαποστόλου. Ο Ιατρικός Σύλλογος με τις ενέργειές του καθημερινά, βρίσκεται στο πλευρό των ιατρών αλλά και του πολίτη, προστατεύοντας με οποιονδήποτε τρόπο την υγεία του κοινωνικού συνόλου.
Ακολουθεί αναλυτικό Δελτίο Τύπου:

Θέμα: Η ανάγκη θωράκισης του πληθυσμού απέναντι στην επικείμενη επιδημία της γρίπης, τονίστηκε στην Ενημερωτική Εκδήλωση του ΙΣΑ,για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα γραφεία του ΙΣΑ.
  • 1071 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στον ιό της γρίπης κατά τη περίοδο 2018-2019 στην Ελλάδα.
  • χαμηλό το ποσοστό του εμβολιασμού των υγειονομικών καθώς δεν ξεπερνά το 30%
Γ.Πατούλης: «Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιστημονικής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενημέρωση των πολιτών»
Η ανάγκη θωράκισης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού απέναντι στην επικείμενη επιδημία της γρίπης, τονίστηκε στο πλαίσιο Ενημερωτικής Εκδήλωσης, με θέμα τον «Αντιγριπικό Εμβολιασμό Υγειονομικών και Ευπαθών Ομάδων του Πληθυσμού», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019,στα γραφεία του ΙΣΑ.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης έστειλε το μήνυμα του εμβολιασμού κάνοντας και ο ίδιος το αντιγριπικό εμβόλιο, μετά το πέρας της εκδήλωσης που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκπρόσωποι Επαγγελματικών Ενώσεων και Συλλόγων Ασθενών ,διοικητές νοσοκομείων και πολλοί  γιατροί μέλη του ΙΣΑ. Το συντονισμό της διοργάνωσης της εκδήλωσης είχε το μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ κ. Τάσος Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος ενώ παρέστησαν τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ.Τσούκαλος Γ.Γραμματέας ,Γ.Μαρίνος Ταμίας ,Α.Φουστάνος , Ι.Κεχρής, Σ.Προβατάς.
Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Διευθυντής Παθολογικής - Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ομ.Καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την περσινή περίοδο (2018-2019) 374 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ενώ κατεγράφησαν 154 θάνατοι. Μόνο οι 26 ασθενείς (19,4%) από τους 154 που κατέληξαν είχαν εμβολιαστεί έναντι της εποχικής γρίπης, παρά το γεγονός ότι το 87% ανήκε σε ομάδες για τις οποίες συνιστάται κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Ωστόσο εκτιμάται ότι κατά τη περίοδο 2018-2019 στην Ελλάδα, 1071 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στον ιό της γρίπης (9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού). Το ποσοστό του εμβολιασμού των υγειονομικών στη χώρας μας παραμένει χαμηλό καθώς δεν ξεπερνά το 30%, ενώ σε άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου το αντίστοιχο ποσοστό είναι γύρω στο 65% και ο ΠΟΥ έχει θέσει στόχο το 75%.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού και τη θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στην επικείμενη επιδημία της γρίπης. Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, κυρίως ηλικιωμένοι, ευπαθή άτομα και παιδιά, δοκιμάζονται από την προσβολή τους από τη γρίπη. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς που προσβάλλονται χρειάζονται εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ το 1/3 από αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ καταλήγουν. Καλούμε τόσο τους υγειονομικούς που έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο από τους υπόλοιπους πολίτες να νοσήσουν από γρίπη, όσο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Επίσης καλούμε την πολιτεία να φροντίσει αφενός για την ενημέρωση του κόσμου και αφετέρου για την επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και κλινών ΜΕΘ, γιατί η γρίπη κάθε χρόνο κοστίζει ανθρώπινες ζωές και δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ομ.Καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αποτελεί τον κύριο τρόπο πρόληψης της νόσου φαίνεται ότι μικρό ποσοστό εφαρμόζει τις συστάσεις.
«Οι λόγοι που δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμόρφωση είναι πολλοί, αλλά θα πρέπει να αναφέρουμε κυρίως την εσφαλμένη αντίληψη ότι η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη νόσος, τον φόβο για την ασφάλεια του εμβολίου και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητάς του. Η αποτύπωση των κινδύνων από τη νόσηση με γρίπη έχει διευρύνει τις συστάσεις εμβολιασμού, με παράδειγμα τις έγκυες για τις οποίες το εμβόλιο συστήνεται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, λοχείας και κατά τον θηλασμό. Ο εμβολιασμός μειώνει κινδύνους που αφορούν στην έγκυο αλλά και στο κύημα. Στη χώρα μας υπάρχει ακόμη δισταγμός για τον εμβολιασμό των εγκύων ενώ φαίνεται ότι υιοθετείται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο εμβολιασμός των ατόμων που αποτελούν το στενό περιβάλλον βρεφών, ηλικίας <6 μηνών ή ατόμων με χρόνιο πρόβλημα και ανοσοκαταστολή», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος επεσήμανε ότι τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου 2019 από το νότιο ημισφαίριο (Αυστραλία ) δείχνουν ότι η φετινή εξέλιξή της δραστηριότητας του ιού στη δική μας περιοχή θα είναι μέτριας βαρύτητας.
«Τονίζεται βέβαια ότι και οι προβλέψεις δεν είναι απολύτως ασφαλείς και ότι οι ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου και θνησιμότητα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη στάση των υγειονομικών στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου