3S School Synergy Snacks: Η επιχείρηση των νέων με αναπηρίες που αξίζει να στηρίξουμε

Της Μαρίας Γιαννέτου
Δημιουργούν υπέροχα ελληνικά σνακ και είναι πολύ σπουδαίοι νέοι επιχειρηματίες της Ελλάδας! Είναι η Ελένη Αλμπέρτου, ο Μιχάλης Σιδέρης, ο Γιάννης Χατζηαργυρίου και ο Γιώργος Βραδής, απόφοιτοι του Τμήματος Μαγειρικής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) Αγίου Δημητρίου.
Tα παιδιά ίδρυσαν - μαζί με συμμαθητές τους - την «3S School Synergy Snacks» πριν από δύο χρόνια ως Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Junior Achievement Greece και αφού έμαθαν, δυνάμωσαν και πίστεψαν στον εαυτό τους, κατάφεραν να την κάνουν αληθινή επιχείρηση! Παράγουν για αρχή ένα σύγχρονο σνακ από αγνά υλικά της ελληνικής γης, μια «Ενεργειακή Μπάρα Ξηρών Καρπών», από αμύγδαλα, φιστίκια, ξηρά σύκα, ελιές, σουσάμι και μέλι με πρωτότυπη συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη, ειδικά σχεδιασμένη για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο γνωστός σεφ υποστηρίζει εδώ και χρόνια την «επιχειρηματική» δραστηριότητα του σχολείου και τη συνεργασία του με το JA Greece, καθώς διαπίστωσε ότι η επιχειρηματικότητα έδωσε στα παιδιά με αναπηρίες χαρά και αυτοπεποίθηση, άνοιξε τους ορίζοντές τους, τα έκανε να ονειρευτούν και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα!
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ένταξης «3S School Synergy Snacks» είναι η πρώτη ΚοινΣΕπ που δημιουργείται ως συνέχεια ομώνυμης μαθητικής «επιχείρησης» και αξίζει να τη στηρίξουμε όλοι. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι το 2017, για τη δημιουργία της μαθητικής εικονικής επιχείρησης, συνεργάστηκαν μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου και του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Νέας Ιωνίας, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι συνέργειες φέρνουν και τα καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι προέκυψε και η ονομασία της επιχείρησης, η οποία μας εμπνέει όλους. School (Σχολικής), Synergy (Συνέργειας), Snacks (Μικρά Γεύματα).
Η πεντανόστιμη μπάρα της «3S School Synergy Snacks» που μας γεμίζει υγεία και ενέργεια και έχει «κοινωνική γεύση» -όπως γράφει, πολύ συγκινητικά η καλαίσθητη συσκευασία- πωλείται «χονδρική» σε συγκεκριμένα καταστήματα όπως στην ΚοινΣΕπ Παντοκαφενές στο Παλαιό Φάληρο, στο κυλικείο του Ωδείου Αθηνών, σε καταστήματα στο Βόλο και στη Μυτιλήνη, ενώ γίνονται προσπάθειες για την πώληση της μπάρας και σε άλλους χώρους όπως σε κυλικεία σχολείων και επιχειρήσεων, ως εταιρικό δώρο, σε εκδηλώσεις, ως κέρασμα σε γάμους, βαφτίσεις κλπ. Η παραγωγή είναι προς το παρόν μικρή - περίπου 500 μπάρες το μήνα - με την προοπτική να αυξηθεί ανάλογα με τη ζήτηση ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Η τιμή «χονδρικής» είναι 1,10 ευρώ & ΦΠΑ.
Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Δημητρίου δήλωσε για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» του Junior Achievement Greece. Οι εκπαιδευτικοί που ανέλαβαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρατήρησαν ότι οι μαθητές που συμμετείχαν εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, είδαν μέσα σε λίγους μήνες πολύ πιο θετικά τη ζωή τους και τις δυνατότητές τους και έτσι συνειδητοποίησαν ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν ένας «θησαυρός» που έπρεπε να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος των μαθητών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεργασίας των δύο σχολείων 3s School Synergy Snacks τιμήθηκε με το ασημένιο βραβείο στα Education Business Awards 2017 στην κατηγορία Νεανική Επιχειρηματικότητα. Με βάση τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» προέκυψε η ιδέα της ίδρυσης και λειτουργίας της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης η οποία κατατέθηκε και παρουσιάστηκε από τις συνεργαζόμενες εκπαιδευτικούς και συντονίστριες του προγράμματος των δύο σχολείων κα Έφη Χρυσού και κα Ειρήνη Καϊμακάμη στο διαγωνισμό Social Growth η οποία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. Η ιδέα κέρδισε επίσης το ασημένιο βραβείο στον φοιτητικό διαγωνισμό Ideas for Sustainable Startups που διοργάνωσε το MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργασιακά πλαίσια που να απορροφούν αποφοίτους ΑμεΑ, παρά τον κοινωνικό ρόλο και το στόχο των Ειδικών Επαγγελματικών Σχολείων να πετύχουν μια σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους με την αγορά εργασίας, μας έδωσε μια δυνατή ώθηση να πιστέψουμε στην ιδέα μας και να οδηγηθούμε στην υλοποίησή της», δήλωσε η εκπαιδευτικός του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Δημητρίου, συντονίστρια του προγράμματος και ιδρυτικό μέλος της ΚοινΣΕπ κα Έφη Χρυσού και τόνισε: «Όραμά μας είναι η επαγγελματική αποκατάσταση, η ισότιμη ένταξη στην κοινωνία και η μεγαλύτερη δυνατή αυτονόμηση Νέων με Αναπηρίες. Ακολουθώντας πιστά το όραμά μας και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, πιστέψαμε στην επιτυχία της ιδέας μας με μοναδική πηγή έμπνευσής μας τους χαρισματικούς νέους εργαζόμενούς μας».
Πολύτιμη συνοδοιπόρος σε όλη την πορεία προς την ίδρυση της επιχείρησης είναι η οικονομολόγος, καθηγήτρια στο 2ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης, κα Ειρήνη Καϊμακάμη. Υλοποιεί κι εκείνη πολλά χρόνια το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά ως ιδρυτικό μέλος την ΚοινΣΕπ «3S School Synergy Snacks» καθώς συνεργάστηκε με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Δημητρίου όταν υπηρετούσε στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας. Η κα Καϊμακάμη περιγράφει τα τεράστια οφέλη της επιχειρηματικότητας για τα παιδιά και εξηγεί με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια των νέων επιχειρηματιών-ατόμων με αναπηρίες.
«Σε αυτή τη φάση, πέρα από την οικονομική ενίσχυση της "3S Synergy Snacks" για τη δημιουργία του δικού μας παρασκευαστηρίου και τις χορηγίες των απαραίτητων για τη λειτουργία μας υλικών, θα ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτική για το εγχείρημά μας η εθελοντική εργασία ατόμων με τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας», δήλωσε η κα Καϊμακάμη και τόνισε: «Το πρόγραμμα της Μαθητικής "Εικονικής Επιχείρησης" που υλοποιήθηκε στις δύο σχολικές μονάδες, το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου και το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, τις χρονιές 2016-2017, βοήθησε τους μαθητές και τις μαθήτριες να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές της οικονομίας και της αειφορίας, αλλά κυρίως με την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Στη διάρκεια του προγράμματος αναζήτησαν καινοτόμες λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα, ανέλαβαν κοινωφελείς πρωτοβουλίες και συνειδητοποίησαν τη δυνατότητά τους να συντελούν στην οικονομική πρόοδο και στην πραγματοποίηση θετικών κοινωνικών αλλαγών. Καλλιέργησαν εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες. Γνώρισαν συνεργάστηκαν και δημιούργησαν δομές σύνδεσης με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμούς, σωματεία, Μ.Κ.Ο, εθελοντές από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Έμαθαν να παράγουν και να προωθούν το δικό τους προϊόν, να συμμετέχουν σε εμπορικές συναλλαγές, διαγωνισμούς και εκθέσεις επιχειρηματικότητας. Aνέπτυξαν ικανότητες παρουσίασης, εξασκήθηκαν στις δεξιότητες επικοινωνίας και στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, ανακάλυψαν και καλλιέργησαν τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις κλίσεις τους, έγιναν πιο δημιουργικοί, με αποτέλεσμα την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους. Η συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων είχε το ανεκτίμητα θετικό αποτέλεσμα ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες και των δύο σχολείων έμαθαν να εκτιμούν και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα».
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο εθελοντής - μέντορας της «3S School Synergy Snacks», στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, κος Γιώργος Μπουλούκος«Είδα "πανέμορφες ψυχές" να μεταμορφώνονται μέσα σε μερικούς μήνες. Είδα παιδιά που δεν είχαν ευκολία να μιλήσουν και να βρίσκονται μέσα σε κόσμο, να εξελίσσονται, να κοινωνικοποιούνται, να νιώθουν ισάξια μέλη της κοινωνίας, να δημιουργούν, να επικοινωνούν, να καταλαβαίνουν πως λειτουργεί μια επιχείρηση, να είναι υπερήφανοι για τον ρόλο τους και κερδίζουν γνώση, χαρά, θετική ενέργεια και αυτοπεποίθηση. Για μένα η εμπειρία αυτή είναι μοναδική, δημιουργική, καταπληκτική, αέναη και από τις καλύτερες που βιώνω. Νοιώθω ιδιαίτερη χαρά που κατορθώσαμε μια εικονική επιχείρηση να μην μείνει μόνο στα χαρτιά αλλά να γίνει πραγματικότητα με την δημιουργία της «3S School Synergy Snacks».
Μαζί με την Έφη Χρυσού, την Ειρήνη Καϊμακάμη και το Γιώργο Μπουλούκο, έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια οι εθελοντές και χορηγοί: Βάσω Ευαγγέλου, Στέλιος Χατζηαργυρίου, Δήμος Βραδής, Μάριος Σιδέρης, Χριστίνα Νικολαϊδου, Μιχάλης Ρούσσος, Δημήτρης Γκούβης, Έλενα Αρβανίτη, Ελένη Σκόνδρα, Δημήτρης Μαντάκος, Φιόρη Ζαφειροπούλου, οι επιχειρήσεις ESTIA LAB, Epsilon Print, η ΚΟΙΝΣΕΠ “+Εργαζομαι” Παντοκαφένες, και ο Μαργαρίτης Ιατρίδης από την Εταιρία Εννέα.
Το μήνυμα της «3S School Synergy Snacks»: «Πιστεύουμε σ΄ έναν κόσμο στον οποίο τα άτομα με αναπηρίες, μοιράζονται ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και εργασίας για την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία».
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΚοινΣΕπ 3S:
Πηγή: epixeiro.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου