Φαρμακοβιομηχανία: Ετοιμάζονται κινήσεις που θα ταρακουνήσουν την κυβέρνηση

Γράφει στο Newsbomb η Διονυσία Προκόπη:
Προειδοποιητική βολή προς την κυβέρνηση ρίχνει η φαρμακοβιομηχανία, μετά την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, την Τρίτη (15/10/2019). Παρόλο που το νομοσχέδιο περιλάμβανε κάποιες διατάξεις φαρμακευτικής πολιτικής, με πιο διαφημισμένη τη δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του clawback με αναπτυξιακές δαπάνες, η φαρμακευτική αγορά τονίζει ότι όλα τα προβλήματα παραμένουν στο τραπέζι και απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει προσδοκίες στον κλάδο για άμεση διευθέτηση των χρόνιων ζητημάτων, που όμως δεν ήρθε με την πρώτη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα των ζητημάτων. Αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς η φαρμακοβιομηχανία είναι ότι προτάσεις και λύσεις οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση, μετατίθενται για το μέλλον χωρίς ουσιαστική δικαιολόγηση. Αποτέλεσμα είναι το πρώτο νομοθετικό δείγμα γραφής του υπουργείου Υγείας, να περνά κάτω από τον πήχη.
Ειδικότερα, τα 50 εκατ. ευρώ προς συμψηφισμό που έχουν προβλεφθεί για το 2019 χαρακτηρίζονται «τσιρότα για τον καρκίνο», καθώς το σύνολο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον κλειστό δημόσιο προϋπολογισμό για το φάρμακο του 1,945 δισ. ευρώ, η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει μία δεύτερη φαρμακευτική δαπάνη ετησίως.
Παράλληλα, δεν γίνεται καμία κίνηση για να εξαιρεθούν τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις. Το κόστος τους, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί δαπάνη πρόληψης, ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Επίσης, η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενταγμένη και αυτή στην ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν έχει αναζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, παρόλο που διευρύνθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που απολαμβάνουν φαρμακευτική κάλυψη, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έμεινε σταθερή.
Το φλέγον ζήτημα είναι αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης, γιατί από εκεί πηγάζουν τα υπόλοιπα. Η φαρμακοβιομηχανία αναμένει αύξηση, αναδρομικά για το 2019 και ακόμα μεγαλύτερη για το 2020. Και διερωτάται: Γιατί δεν έχει δρομολογηθεί ήδη η κατανομή της δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς; Γιατί δεν έχουν εξαιρεθεί τα εμβόλια; Γιατί δεν δίνεται κονδύλι για την κάλυψη των ανασφάλιστων; Ο κλάδος περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις, γιατί το κλείσιμο επιχειρήσεων είναι μπροστά. Προειδοποιεί, τέλος, ότι ετοιμάζονται κινήσεις-έκπληξη που θα ταρακουνήσουν την κυβέρνηση. Η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού θα κρίνει πολλά…
Πηγή: Newsbomb

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου