Διάλογος για την διατροφή στην Θέρμη Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε η πολύ σημαντική συζήτηση για την ΔΙΑΤΡΟΦΗ που οργανώθηκε από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.) με φιλοξενία στην Βιβλιοθήκη, στις 6/10/2019.
Ο κ Χρήστος Βαγιωνάς (Βιβλιοθήκη), καλωσορίζοντας, ως οικοδεσπότης, μας ενημέρωσε για την λειτουργία της ΔΕΠΠΑΘ και ως «πυρήνα» του έργου «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, www.kalyterizoi.gr» που υλοποιεί με την World Wildlife Fund, με σύνθημα «Σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε». 
Και όταν αυτά που αγοράζουμε για να καταναλώσουμε είναι τροφή για ανθρώπους, η κατάσταση γίνεται πολύ πολύπλοκη, όσο απομακρυνόμαστε από την πραγματική παραγωγή της τροφής. Για την βιολογική ή καλύτερα οικολογική προσέγγιση της παραγωγής της τροφής μίλησε ο κ Μιχάλης Σταματόπουλος (Βιοκαλλιεργητής, Ταγαράδες), ο οποίος διετέλεσε και μέλος της διοίκησης των βιοκαλλιεργητών Μακεδονίας και επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες στα οργανικά τρόφιμα, και τους μακροχρόνιους αγώνες για καθιέρωση των Αγορών Αγροτών, για την ακρίβεια των Αγορών Βιοκαλλιεργητών. Οι Βιοκαλλιεργητές δίνουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην επαφή και γνωριμία των καταναλωτών με τους παραγωγούς και με τους χώρους και τρόπους παραγωγής των βιολογικών προϊόντων.
Ο κ Δημήτριος Λίτσας (Οικοκαλλιεργητής, Θέρμη) κατέθεσε τις εμπειρίες του από το αυθεντικό παραγωγικό πολυλειτουργικό αγρόκτημα το οποίο είναι πρωτοπόρο στην εφαρμογή της Κοινωνικής (Αλληλέγγυας) Οικονομίας στη γεωργία. Με πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, ξεκαθαρίσθηκε ότι ακόμα και οι λεγόμενες παραδοσιακές ποικιλίες πρέπει να «εξελίσσονται» μαζί με όλο το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Η οικολογική προσέγγιση μοιάζει να είναι η σωστότερη εφαρμογή ενός ολιστικού συστήματος στην ζωή και όχι η αποσπασματική αντιμετώπιση, κυρίως των συμπτωμάτων …
Ο συνταξιούχος καθ. Κωνσταντίνος Κοτίνης προσκόμισε πληροφορίες από έρευνες που, αν δεν ήταν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παλαιοί πρόσκοποι, ίσως θα προκαλούσαν πανικό. …
Ο κ Γιώργος Μακαδασόπουλος (Πωλήσεις, τρίτος αρχηγός Συστήματος του 1ου Σ. Προσκόπων Θέρμης) επέστησε την προσοχή όλων στην ανάγκη να γίνει όλη η προσπάθεια ελκυστική σε όλους και κυρίως στα παιδιά και την νεολαία.
Η κα Μαρία Κοτίνη (Κοινωνική Λειτουργός, επαγγελματίας) έφερε στην συζήτηση ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζουν ραγδαίο εντοπισμό (έφθασαν τα 167+!), που πιθανόν δείχνει ότι οφείλονται τόσο στο περιβάλλον όσο και στην διατροφή.
Μετά από μακρά διαβούλευση συγκροτήθηκε προσωρινή Ομάδα Πρωτοβουλίας για την έναρξη μιας προσπάθειας ενημέρωσης τόσο για την καλλιέργεια και παραγωγή της τροφής, όσο και την απολύτως αναγκαία μεταποίηση, όσο και για την διατροφή, αλλά και για την ανάγκη όλα αυτά να γίνουν μέσα στο κοινωνικό σύνολο με μεθόδους και οργάνωση αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας. Σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι υπάρχουν πιθανότητες βελτίωσης της ζωής και εργασίας των κατοίκων, με ένα έργο με αντικείμενο την παραγωγή από τους καταναλωτές της τροφής τους. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου