Λόγω Πάσχα θα καταβληθούν νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου


Οι συνταξιούχοι θα δουν το χρώμα του χρήματος την Μεγάλη εβδομάδα καθώς οι συντάξεις Μαΐουθα καταβληθούν νωρίτερα, λόγω ΠάσΣτις πληρωμές αυτές εντάσσονται και η καταβολή του Κοινωνικού Εισόδηματος Αλληλεγγύης, της πρώτης δόσης του Επιδόματος ενοικίου και των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα:

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019.
Το ΙΚΑ τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019.
Για τα υπόλοιπα ταμεία οι συντάξεις του Μαΐου θα πληρωθούν ως εξής:
Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2019 τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019.
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2019 τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2019 τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019.
Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Μαΐου θα καταβληθούν τη Μεγάλη Τετάρτη.
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 3 Μαΐου 2019.

Συντάξεις χηρείας: Έρχεται σχέδιο αναδρομικής αύξησης κατά 40%

Στο τραπέζι ο αναδρομικός επανυπολογισμός των ποσών για πάνω από 40.000 δικαιούχους. Τι προβλέπει το σχέδιο της αναδρομικής αύξησης για τις συντάξεις χηρείας και ποιους αφορά; Αναλυτικά παραδείγματα.

Ποιους αφορά το σχέδιο 

Σχέδιο αναδρομικής αύξησης κατά 40% για τις συντάξεις χηρείας επιζώντων συζύγων, που έχουν εκδοθεί από το 2016 και μετά με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου, βρίσκεται υπό επεξεργασία από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η αύξηση του δικαιούμενου ποσοστού για τους επιζώντες συζύγους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες να εφαρμοστεί αναδρομικά από 13 Μαΐου 2016, ώστε να καταλάβει και όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογήν του νόμου 4387 του 2016.
Εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, πάνω από 40.000 συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου θα πρέπει να επανυπολογιστούν με το νέο δικαιούμενο για τη χήρα/χήρο ποσοστό, κάτι που στην πράξη οδηγεί σε αύξηση του δικαιούμενου ποσού για χήρες/χήρους κατά 40%.
Με τον τρόπο αυτό μαζεύονται αναδρομικά έως και 35 μηνών για δικαιούχους επιζώντες συζύγους. Υπενθυμίζεται πως η σύνταξη χηρείας αποδίδεται ποσοστιαία στους δικαιούχους (σύζυγο, παιδιά) μετά τον υπολογισμό της με το νέο σύστημα, στη βάση του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου η σύνταξη επανυπολογίζεται με το νέο καθεστώς πριν αποδοθούν τα δικαιούμενα ποσοστά στους νέους δικαιούχους.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου