«Σκληρό κυνήγι» και κατασχέσεις σε όσους δεν πληρώσαν τέλη κυκλοφορίας Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από τραπεζικούς λογαριασμούς


Σκληρό κυνήγι για τον εντοπισμό όσων δεν έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2019.
Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το Δημόσιο χάνει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ, από τα τέλη που δεν εξοφλούνται, και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της φορολογικής διοίκησης έχουν κινητοποιηθεί.
Όπως προβλέπεται, όσοι δεν εξοφλούν τα τέλη εντός της προθεσμίας πληρώνουν ως πρόστιμο το ποσό που αντιστοιχεί στα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος, δηλαδή τα διπλάσια.
Η εφορία, λοιπόν, μόλις τους εντοπίσει και διασταυρώσει τα στοιχεία, θα ενεργοποιήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με βασικότερο αυτό της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών.

Μειώνεται στο μισό ο χρόνος παραγραφής

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ μειώνει στο μισό τον χρόνο παραγραφής των τελών κυκλοφορίας.
Μέχρι σήμερα, το ζήτημα της μη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας είχε 20ετή παραγραφή.
Ωστόσο, μετά από αντιδράσεις πολιτών, που προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη, το χρονικό διάστημα της παραγραφής μειώθηκε στο μισό, τα 10 χρόνια.
Όπως ισχυρίζονταν, βεβαιώθηκαν από την εφορία σε εκατοντάδες φορολογούμενους τέλη κυκλοφορίας ακόµη και πριν από 20 έτη, τα οποία όμως -σύμφωνα με τους ίδιους- είχαν εξοφλήσει, αλλά είχαν χάσει τα σχετικά αποδεικτικά, λόγω παρέλευσης µεγάλου χρονικού διαστήµατος.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου