Άρθρο Δ. Σταύρου : "Το εύκολο είναι να χρεοκοπήσεις, το δύσκολο να λειτουργήσεις υπεύθυνα"


Το εύκολο είναι να χρεοκοπήσεις, το δύσκολο να λειτουργήσεις υπεύθυνα.
(Άρθρο του Δ. Σταύρου, υπ. περιφ. συμβούλου Αττικής με τον Γ. Σγουρό, dstavrou.blogspot.com)

Eπί των ημερών του Γ. Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής (2011-2014), παραδόθηκε στην επόμενη διοίκηση πλεόνασμα 350 εκ. € και εγκεκριμένο το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 ώστε να υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση, αποτελεσματικότητα και προοπτική. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι πολιτικοί αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι "ο Σγουρός πάρκαρε τα λεφτά".


Έχει πολύ ενδιαφέρον, σε μια εποχή που οι πολίτες πληρώνουν σκληρά τις πολιτικές σπατάλης,  να σε εγκαλούν επειδή δεν χρεοκόπησες. Αλίμονο, τρόποι να ξοδευτούν τα λεφτά υπήρχαν. Μπορούσε και ο Γ. Σγουρός να κάνει έργα βιτρίνας. Μπορούσε να δημιουργήσει στρατιές συμβασιούχων. Μπορούσε και ο Γ. Σγουρός να κάνει προγραμματικές συμβάσεις με διάφορους φορείς και να συμμετέχει αβέρτα σε διάφορες πολυδάπανες εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Όμως, σεβάστηκε το δημόσιο χρήμα. Δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο. Οι πόροι της Περιφέρειας ήταν κωδικοποιημένοι όλοι σε έργα χρήσιμα για την κοινωνία και γι' αυτό πέτυχε πολλά και χρήσιμα στο μικρό διάστημα των 3,5 ετών:
• Αύξησε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ κατά 400 %.
• Προχώρησε περισσότερα από 1.000 έργα, ύψους 3,5 δις ευρώ.
• Δημιούργησε 100.000 θέσεις εργασίας και από τον ΦΠΑ που επέστρεψε στο κράτος τονώθηκαν τα ταμεία της χώρας κατά 800 εκ. €.
• Προχώρησε την υλοποίηση του σχεδιασμού που είχε βαλτώσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αποκατέστησε όλες τις ανεξέλεγκτες χωματερές.
• Κατάφερε με την εφαρμογή του Καλλικράτη να ενοποιήσει τις 4 νομαρχίες και την υπερνομαρχία σε ένα σώμα χωρίς να διασαλευτεί η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Με δυο λόγια λειτούργησε υπεύθυνα, με μοναδικό του γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και μόνο αυτό. Να λειτουργήσεις υπεύθυνα είναι δύσκολο. Το μόνο εύκολο είναι να χρεοκοπήσεις.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου