ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

Αποτέλεσμα εικόνας για Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα  Αναπήρων

Κοινό υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα  Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής.


Πληροφορίες:

Χουρδάκης Χαράλαμπος, τηλ.: 6977325257

Κουρή Γεωργία, τηλ.: 6973929817


Προς: Κύριο Πρωθυπουργό και εκπροσώπους της Κυβέρνησης
                                                                                                           Τα πολιτικά κόμματα, πλην ΧΑ
                       Εκπροσώπους ΜΜΕ
           

ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

      Κύριοι της Κυβέρνησης οι φορείς μας, εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες απεργούμε σήμερα και διαδηλώνουμε από κοινού το απόγευμα στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή, γιατί θεωρούμε ότι έχουμε κοινά συμφέροντα και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας είναι σε άμεση εξάρτηση από την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του καθενός και της καθεμιάς από εμάς.
      Κοινά τα συμφέροντα, κοινός ο αγώνας, αλλά κοινός και ο αντίπαλος. Η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων αυτής της κυβέρνησης, που είναι συνέχεια των προηγούμενων. Πολιτική που έχει συναποφασιστεί από όλους αυτούς στα πλαίσια της ΕΕ με μνημόνια και χωρίς μνημόνια για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών.
      Πολιτική που τσακίζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, θέλει εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους, αντιμετωπίζει τους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες σαν κόστος, ενώ τους στέλνει μια χαρά, σαν τους καλύτερους πελάτες για τις επιχειρήσεις του χώρου στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή και όχι μόνο.
      Αυτό που επέβαλε να βγούμε σήμερα, αγωνιστικά, στο δρόμο ήταν τα συγκεκριμένα μέτρα της Κυβέρνησης στο τομέα των θεραπειών και της Ειδικής Αγωγής που επιβεβαιώνει ότι τα μνημόνια είναι εδώ και τα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου και των αξιολογήσεων για μείωση των δαπανών για την Πρόνοια κατά 50%, κατά απαίτηση μεγαλοεπιχειρηματιών, δανειστών, οδεύουν προς άμεση υλοποίηση.
      Η περικοπή των θεραπειών με βάση του νέου κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, συνέχεια άλλων περικοπών, τέσσερεις κατά σειρά, μπήκε σε εφαρμογή από το Φλεβάρη του ’19. Πάρα πολλά παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, αναγκάστηκαν να μειώσουν ή να σταματήσουν τις θεραπείες τους, γιατί οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν. Παιδιά που προστέθηκαν σε χιλιάδες άλλα, που είχαν μειώσει ή σταματήσει τις θεραπείες τους τα προηγούμενα χρόνια, ή τις πολλές χιλιάδες που ουδέποτε εντάχθηκαν σε δομές της Ειδικής Αγωγής με τραγικές επιπτώσεις στην πορεία της ζωής τους και των οικογενειών τους.
      Παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών οικογενειών, που επειδή είναι οι γονείς τους εργάτες, υπάλληλοι, χρόνια άνεργοι, κατεστραμμένοι επαγγελματίες, λόγω της κρίσης και του ανταγωνισμού, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, άνθρωποι που δουλεύουν τίμια και παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας, αδυνατούν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους τα στοιχειώδη.
      Ο ελιγμός της Κυβέρνησης για αναβολή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τρεις μήνες, για μετά τις εκλογές δηλαδή, μπορεί να λύνει προσωρινά ένα επί μέρους πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το κύριο, της μείωσης των θεραπειών για πολλά παιδιά, το σταμάτημα της κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ για πολλά άλλα, τη μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή, όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις (από 106 εκ. ευρώ σε 65 εκ. ευρώ). Που αυτό είναι το κύριο, το έγκλημα!
      Την ίδια στιγμή με το νόμο για την κατάργηση των ΚΕΔΔΥ και τις δύο εγκυκλίους που πήγαν στα κοινά σχολεία , από πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, η μία για την εφαρμογή του νόμου για τα ΚΕΣΥ και η άλλη για τη λειτουργία των τμημάτων ένταξης με την προϋπόθεση της χρηματοδότησής τους από τους Δήμους, επιβεβαιώνουν ότι τα περί δήθεν ένταξη που παραμυθιάζονται χρόνια τώρα οι οικογένειες των ΑμεΑ, είναι για το ξεκάρφωμα.
      Δηλαδή ότι η προβολή της δήθεν ένταξης από πλευράς της Κυβέρνησης, της ΕΕ και των άλλων κομμάτων δεν είναι τίποτα άλλο από το μέσο, για να ξεφορτωθεί το κράτος την ευθύνη για την εκπαίδευση και αποκατάσταση του παιδιού με αναπηρία και μαθησιακές αναπηρίες, να φορτωθεί το κόστος στην ίδια την οικογένεια, εξού και το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης και συνέπεια αυτού της ελεύθερης επιλογής γιατρού, θεραπευτή κτλ. και άλλα φληναφήματα.
      Αλλά τι ελεύθερος να είναι κάποιος όταν δεν έχει να πληρώσει, αλλά και πώς μπορεί να ξέρει ο γονιός και πώς μπορεί να εκτιμήσει ποιες θεραπείες χρειάζεται το παιδί του, ποια είναι η ποιότητα των θεραπειών που παρέχει ο κάθε ειδικός και το κάθε κέντρο; Αυτό είναι ευθύνη του Κράτους να το αναλάβει με δημόσιες δομές, επιστημονικά συγκροτημένες σε όλα τα επίπεδα με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες για όλα τα παιδιά.
      Αυτή η πολιτική τσακίζει και τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς ωράρια, πολλές φορές από κέντρο σε κέντρο και από συνεδρία σε συνεδρία, χωρίς ούτε καν να μπορούν να προετοιμαστούν για την επόμενη συνεδρία ή ν’ αποτιμήσουν την πορεία του παιδιού.
      Εργαζόμενοι που η πλειοψηφία δουλεύει με το απαράδεκτο καθεστώς, με το μπλοκάκι, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα, ενώ Κυβέρνηση και εργοδότες αποφεύγουν για ακόμα μια φορά, εδώ και ένα χρόνο να κουβεντιάσουν την κλαδική ΣΣΕ, που έχει καταθέσει το σωματείο των εργαζομένων, το ΣΕΜΙΣΕΑ.
      Το ίδιο διάστημα προχωράει η σύνδεση των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας με τη «λειτουργικότητα», με βάση το νέο νόμο - «λαιμητόμο», ενώ υπάρχει ήδη η εμπειρία της σφαγής που υπέστησαν χιλιάδες ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες από τα ΚΕΠΑ.
      Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκαν καταγγελίες ότι μια σειρά φάρμακα που δινόντουσαν δωρεάν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς καλούνται πλέον να τα πληρώνουν είτε με συμμετοχή, είτε 100% από τη τσέπη τους.
            Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στις οικογένειες των ΑμεΑ, ιδιαίτερα αυτών με βαριές αναπηρίες, ο διωγμός 40 ανθρώπων με βαριά αναπηρία, με βαρύ αυτισμό, από ο ιδιωτικό οικοτροφείο, επειδή ο επιχειρηματίας άλλαξε το business plan. Ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε να δει τους φορείς και τους γονείς και ψάχνει ακόμα τη λύση!!!!
      Όλα αυτά το 2019 που η επιστήμη και η τεχνολογία έχει κάνει γιγάντια βήματα στον τομέα της πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, παρέμβασης, θεραπείας, εκπαίδευσης και αποκατάστασης, ενώ ο παραγόμενος πλούτος, η παραγωγικότητα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί, αλλά η κατάσταση για τους φτωχούς ανθρώπους πάει από το κακό στο χειρότερο, γιατί η επιστήμη υπηρετεί τη συγκέντρωση του πλούτου όλο και σε λιγότερα χέρια.
      Αυτή είναι η βασική αιτία των προβλημάτων που βιώνουμε, αλλά εμείς με τον αγώνα μας, παλεύουμε να περιορίσουμε το κακό, ν’ αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις, να προασπίσουμε τους ανθρώπους μας, τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας , μέχρι οι εργαζόμενοι και ο λαός να επιβάλλουν την αλλαγή αυτής της κατάστασης.
      Αγωνιστικά παλεύουμε και διεκδικούμε:

1.      Να μπει τέρμα στις περικοπές σε φάρμακα, θεραπείες, αλλά και στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.
2.      Δωρεάν θεραπείες για όλα τα παιδιά, όπως η επιστήμη επιτάσσει, με μόνο κριτήριο το παραπεμπτικό του ειδικού και με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3.      Δημόσιες δομές, υψηλής ποιότητας με δωρεάν υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης με βάση τις ανάγκες.
4.      Κατάργηση των δύο απαράδεκτων εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας για τα εκπαιδευτικά συμβούλια στήριξης και τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας των τμημάτων ένταξης στους Δήμους. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της ιδιωτικής παράλληλης.
5.      Όχι στα σφαγεία του ΚΕΠΑ και του ΟΠΕΚΑ.
6.      Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με βάση τις προτάσεις του σωματείου μας, του ΣΕΜΙΣΕΑ. Κατάργηση της αυτασφάλισης, της πλανόδιας εργασίας, της εξαντλητικής εργασιακής ευελιξίας, πενθήμερο - εξάωρο. Μέτρα προστασίας της μητρότητας στις εργαζόμενες με μπλοκάκι με πλήρη κάλυψη του κόστους της ασφάλισης από τους εργοδότες και το Κράτος, με άδειες τοκετού και λοχείας, με επίδομα τοκετού, κλπ.
7.      Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και του μεροκάματου στα 33,57 ευρώ, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
8.      Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.
9.      Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από το Κράτος και καταβολή των χρωστούμενων στις οικογένειες για τις θεραπείες των παιδιών τους, στα ΑμεΑ, στους αυτοαπασχολούμενους.
10.  Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης, έγκαιρης παρέμβασης, εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης των ΑμεΑ με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε Υγεία , Πρόνοια, Ειδική Αγωγή. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, σε Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση. Μονιμοποίηση των παντός είδους συμβασιούχων, αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων κτλ, βοηθητικού προσωπικού και αυτών με το μπλοκάκι Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση.
11.  Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη του Κράτους, για τα 40 παιδιά με βαρύ αυτισμό που εκδιώχνονται από την στέγη “ELPIS CARE”. Να μεταφερθούν σε δημόσια δομή, πλήρη στελεχωμένη με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και δωρεάν. Εφόσον καθυστερήσει μια τέτοια λύση, να καλύψει το Κράτος 100% το κόστος, για τη φιλοξενία τους σε ιδιωτική δομή.
12.  Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ειδική Αγωγή.

Τα Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και
του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και
η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Αθήνα, 11 Απριλίου 2019

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου