Αντικαπνιστικό ερωτηματολόγιο προς υποψηφίους

Επιστολή σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους έστειλε ο Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα» www.freeofsmoke.gr .
Όπως διευκρινίζει στην επιστολή του, ο πανελλήνιος σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα με έδρα τον δήμο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε εξαιτίας της μη εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Έχει στόχο την πίεση προς όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση του νόμου με σκοπό την πλήρη εφαρμογή του αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για τις σοβαρές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. 
Ο Σύλλογος σημειώνει ότι κύρια προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών και η αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Βασική προϋπόθεση για αυτά είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ενός νόμου του Ελληνικού κράτους που καταπατείται συστηματικά! 
Σύμφωνα με τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, την ευθύνη ελέγχου των καταστημάτων και την επιβολή προστίμων έχουν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, η Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛΑΣ υπό προϋποθέσεις . 
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΚΑΠΑ Research το ποσοστό των καπνιστών στην χώρα μας μειώθηκε στο 27,1%. Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται ότι σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου. Αντίστοιχα, ευθύνη και στις δημοτικές αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. 
Ακόμα, σε αρκετές πόλεις της χώρας μας έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες με πολύ καλά αποτελέσματα στην εφαρμογή του νόμου, μετά από βούληση και κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής και επαναπροσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας και επέμβασης της δημοτικής αστυνομίας με ενημερώσεις, συνεχείς ελέγχους και επιβολή προστίμων. 
Ο σύλλογος λοιπόν ρωτάει του υποψηφίους:Ποια είναι η θέση σας απέναντι στο παθητικό κάπνισμα;Σαν νέος/α δήμαρχος ποιες ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;Θεωρείτε πως μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος; 
Παράκληση στην επιστολή η απάντηση να μην αναλωθεί σε ευχολόγια ή τι θα μπορούσε γενικά η πολιτεία να κάνει. “Θέλουμε σημειώνει, να μας απαντήσετε ξεκάθαρα, εάν αναλάβετε την Δημοτική Αρχή, τι προτίθεστε να πράξετε σε σχέση με την εφαρμογή του σχετικού νόμου, ώστε με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τα μέλη και τους χιλιάδες φίλους/λες του συλλόγου μας”. 
Ο σύλλογός είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε κάθε ενέργεια που θα κάνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και μετέπειτα δήμαρχοι, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και για την εφαρμογή του νόμου. 
*Πηγή έρευνας: https://www.doctv.gr/page.aspx?itemid=spg11860

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου