Κεγκέρογλου: Το κοινωνικό κράτος οδηγεί στην πρόοδο της κοινωνίας


Ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, συμμετέχοντας στο  3ο Περιφερειακό Συνέδριο δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ των Δήμων που πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο, χαιρέτησε τις εργασίες του Συνεδρίου και τόνισε τα παρακάτω:
« Το κοινωνικό Κράτος είναι μια από τις κατακτήσεις της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα μετά από το 1981, με την δημιουργία του  έχει διασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική συνοχή, η αξία της οποίας φάνηκε στις δύσκολες περιόδους της κρίσης.
Σήμερα το κοινωνικό κράτος  μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω πρόοδο της κοινωνίας, αν βελτιωθεί και καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό και βιώσιμο.
Τα πιο εμβληματικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και καταξιώθηκαν στην συνείδηση της κοινωνίας και εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά, είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και για παιδιά με αναπηρία».
Βασικοί συντελεστές επιτυχίας ήταν ο σωστός σχεδιασμός, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών και ο ρόλος που δόθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάνω απ’ όλα όμως, το κλειδί ήταν ο ρόλος των εργαζομένων σ’ αυτά.
Το Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα» και της κοινωνικής ατζέντας που προωθεί, προτάσσει την ενίσχυση και την μετεξέλιξη  όλων των προγραμμάτων και των δομών κοινωνικής ένταξης και συνοχής, με γνώμονα την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών  και την διασφάλιση της θέσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Μετά  από διάλογο με την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους , αλλά και τους εκπροσώπους των ωφελουμένων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΕΣΑΜΕΑ κ.λπ.) επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε δύο ολοκληρωμένες Προτάσεις Νόμου για την προοπτική των προγραμμάτων.
Η πρώτη Πρόταση Νόμου, για το «Βοήθεια στο Σπίτι» έγινε ήδη αποδεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της από τα συναρμόδια Υπουργεία, αφού αποτελούσε την αναγκαία εξέλιξη όπως είχε δρομολογηθεί από το έτος 2013 και αυτό το διάστημα τρέχουν οι τελικές διαδικασίες για την ένταξη του «Βοήθεια στο Σπίτι»  στις κοινωνικές  υπηρεσίες των Δήμων.
Η δεύτερη Πρόταση Νόμου αφορά  την στήριξη της οικογένειας με παιδιά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, στην οποία εντάξαμε την δημιουργική απασχόληση των παιδιών ως βασικό πυλώνα επιτυχίας.
Αξιοποιήσαμε τις προτάσεις του Πανελλαδικού Συνδικαλιστικού Οργάνου  των εργαζομένων στα  ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και τις εντάξαμε στο σκεπτικό της πρότασης μας.
Σε κάθε κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, πρέπει να λειτουργεί ο απαραίτητος αριθμός ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ αξιοποιώντας την εμπειρία από τα 382 και 59 αντίστοιχα που λειτουργούν σήμερα.
Η οργανική ένταξη των δομών, μαζί με όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, πρέπει να συνοδευτεί με ένα νέο σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και σ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθώς και να εξυπηρετεί τον στόχο για την μέγιστη εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και είμαστε σίγουροι για την επιτυχία του Συνεδρίου εδώ στο Ηράκλειο, από το βήμα του οποίου καλούμε την Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να φέρουν επιτέλους για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου που έχουμε καταθέσει από 11 Δεκεμβρίου 2018 για την στήριξη της οικογένειας με παιδιά και την αναβάθμιση της δημιουργικής απασχόλησης και των εργαζομένων σ’ αυτήν

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου