Δήλωση της Ειδ. Γραμμ. Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά Κατερίνας Γιάντσιου



Η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Κατερίνα Γιάντσιου, δήλωσε για το περιστατικό που έλαβε χώρα στο Σολομό Κορίνθου και  οδήγησε στην ανθρωποκτονία:

«Η προσφυγή στην αυτοδικία, η επιδοκιμασία της αυτοδικίας, η διασπορά ρατσιστικών αντιλήψεων και η ρητορική μίσους όχι μόνο δεν λύνουν το σημαντικό πρόβλημα παραβατικότητας που υπάρχει σε καταυλισμούς αλλά αντιθέτως λειτουργούν ενάντια στις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικοδόμησης ενός περιβάλλοντος ασφάλειας.

Μόνος βιώσιμος τρόπος για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι η εξάλειψη των άθλιων συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Η διαιώνιση του αποκλεισμού δεν αποτελεί λύση και οι συνέπειές του πλήττουν το σύνολο των πολιτών. Η πολιτική της κοινωνικής ένταξης αποτελεί τη μόνη βιώσιμη, ανθρωπιστική προσέγγιση για να αποφευχθούν περιστατικά αυτοδικίας, αντιποίνων και βιαιοπραγιών.

Καλούμε εκ νέου Δήμους της χώρας με καταυλισμούς να ανταποκριθούν και  να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εξαλειφθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης μερίδας συμπολιτών μας Ρομά προς όφελος ολόκληρων των  τοπικών κοινωνιών».

Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ένταξης Ευάλωτων ομάδων Γ. Ρεθυμιωτάκης λέει ότι:
"Αν πραγματικά αξιοποιηθεί αυτή η μερίδα ανθρώπων σε παραγωγικές διαδικασίες, δεν θα υπάρχει αποκλεισμός και παραβατικότητα και θα προσφέρουν στη χώρα μας πολλά περισσότερα από κάποιες άλλες ομάδες. Θα πρέπει λοιπόν όχι μόνο η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και όλοι οι κρατικοί παράγοντες να στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση προς όφελος όλων. Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και ο ωχαδερφισμός και να αρχίσουν τα έργα ένταξης χωρίς ρατσιστικές αντιλήψεις και άλλα προβλήματα".

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου