Περίπατος Κατά Των Διακρίσεων Από Φορείς, Οργανώσεις, Συλλογικότητες Και Πολίτες


«Περίπατο κατά των διακρίσεων» πραγματοποίησαν σήμερα φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες, πολίτες, καθώς και εκπρόσωποι από ευρύτερες ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη χώρα μας (ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, οροθετικοί, ηλικιωμένοι, χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, ψυχικά ασθενείς, θρησκευτικές ομάδες, κ.ά.), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων.
Κρατώντας χαρτόνια που σχημάτιζαν τη λέξη «αντιρατσισμός», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τα Προπύλαια, όπου και τελέστηκε η απονομή του επάθλου – σκυτάλης «Αντιρατσισμός – Τζανέτος Αντύπας», το οποίο φέτος δόθηκε στην πλατφόρμα παρακολούθησης της δίκης της Χρυσής Αυγής, Golden Dawn Watch.
Πρόκειται για μία συμμαχία της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία καταγράφει την ιστορική – σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο – δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, και τάσσεται ενάντια στον φασισμό και τη ρατσιστική βία. Η βράβευση καθιερώθηκε από το 2017 στη μνήμη του ακτιβιστή και ιδρυτή της οργάνωσης Praksis, Τζανέτου Αντύπα και κάθε χρόνο τιμάται μία οργάνωση ή ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα θέματα του αντιρατσισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το βραβείο δίνεται σε μία συγκυρία, όπου και η Ευρώπη και η Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απειλή της ακροδεξιάς» τόνισε ο Κώστας Παπαϊωάννου από το Golden Dawn Watch, και πρόσθεσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτή τη δίκη μέχρι την τελευταία μέρα, μέχρι την ημέρα που θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Είμαστε αισιόδοξοι κι αισιόδοξες ότι η απόφαση αυτή θα τιμά το κράτος δικαίου, θα είναι η κορύφωση μίας συντεταγμένης διαδικασίας». 
«Θα είναι μία απόφαση που θα δικαιώσει τα θύματα και τους οικείους τους, θα είναι μία απόφαση που θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα ότι η δημοκρατία είναι το πολίτευμα της ανεκτικότητας, αλλά η δημοκρατία ξέρει και να αμύνεται», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.
Από την πλευρά της, η συντονίστρια προγραμμάτων Αθήνας της Praksis, Ντίνα Βαρδαραμάτου επισήμανε: «Βρισκόμαστε για 5η συνεχή χρονιά στον περίπατο κατά των διακρίσεων καθώς πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς διακρίσεις. Για εμάς στην Praksis η ημέρα αυτή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς το βραβείο που δίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του περιπάτου, σε μία οργάνωση, σε μία συλλογικότητα φέρει το όνομα του ιδρυτή της Praksis,Τζανέτο Αντύπα».
«Ο Τζανέτος είναι και θα είναι για πάντα στην καρδιά μας κι είναι εκείνος που μας έδειξε ότι όταν πιστεύεις σε κάτι τότε υπάρχει κι ο δρόμος κι ο τρόπος για να το κάνεις. Όλοι κι όλες μαζί λοιπόν σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και σε έναν κόσμο που θα σέβεται τη διαφορετικότητα του άλλου», κατέληξε η κ. Βαρδαραμάτου.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου