Επιβεβλημένη και αναγκαία η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής αποτυχίαςτου Ιωάννη Βρούτση
Η πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Ενισχυμένη Εποπτεία της Ελλάδας Φεβρουάριος 2019-αναδεικνύει και επισημαίνει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που παραμένουν ανεκπλήρωτες, καθώς και τον κίνδυνο να χάσειη χώρα μας 1 δισ. ευρώ. Κυρίως, όμως, επιβεβαιώνει τη διγλωσσία της κυβέρνησης, η οποία συνειδητά εξαπατά τους Έλληνες πολίτες.
Ειδικότερα, στη σελίδα 14 η Έκθεσηαναφέρειότι: “Η κυβέρνηση ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι δεν προτίθενται να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των συστημάτων δόσεων σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, καθώς κάτι τέτοιο χρήζει περαιτέρω τεχνικής ανάλυσης και σκέψης. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικοί κίνδυνοι για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα των πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή δημόσιων εσόδων που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας”.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση στο εσωτερικό -επί 6 συνεχόμενους μήνες- υποστηρίζει αντίθετα πράγματα. Συγκεκριμένα, υπόσχεταιρύθμιση 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα δεσμευόταν και δήλωνε στους θεσμούς, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την “κουλτούρα” των πληρωμών.
Τέτοια ανεύθυνη κυβερνητική συμπεριφορά δεν έχει προηγούμενο, καθώς εκτός από τα ασύστολα ψεύδηπου ειπώθηκαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θυσιάζονται καιτα έσοδα του κράτους στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ποτέ στο παρελθόν, κυβέρνηση δεν προανήγγειλε ρύθμιση οφειλών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με σκοπό να κερδοσκοπήσει πολιτικά! Γιατί απλούστατα κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια έσοδα και υπονομεύει ευθέως την εθνική προσπάθεια.
Όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς τη λειτουργίατης αγοράς και της οικονομίας και κυρίως όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, οφείλουν να ξέρουν ότι οι ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν προαναγγέλλονται αλλά υλοποιούνται.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενη σταθερά στις ράγες  του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, επέλεξε συνειδητά να αδιαφορήσει για το δημόσιο συμφέρον και την πορεία των δημοσίων εσόδων.Προαναγγέλλοντας και καλλιεργώντας την προσδοκία, εδώ και 6 μήνες, ότι θα φέρει ρύθμιση 120 δόσεων προκαλεί σημαντική ζημιά στο ρυθμό είσπραξης των δημοσίων εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σημαντικός αριθμός οφειλετών σταμάτησε κάθε πληρωμή και ήδη απεντάχθηκε από υφιστάμενες ρυθμίσεις, ενώ το παράδειγμά τους αρχίζουν να ακολουθούν ακόμη και οι συνεπείς.
Ας πούμε, όμως τα πράγματα με το όνομά τους. Η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις είναι πλέον αναγκαία και επιβεβλημένη όσο ποτέ και επιβεβαιώνει την αποτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.Έτσι, από τη μια η υπερφορολόγηση έχει οδηγήσει 4,3 εκατ. πολίτες να έχουν οφειλές στην εφορία που ξεπερνούν τα 103 δις ευρώ και από την άλλη οι εξοντωτικές εισφορές οδήγησαν1,4 εκατ. πολίτες να χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμείαπερισσότερα από 36 δις ευρώ. Ένα εκρηκτικό μίγμα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, που φέρει αποκλειστικά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πλέον τραγικό είναι, ότι ακόμη και αν θεσπιστεί η ρύθμιση των 120 δόσεων, σύντομα και σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά το 1,5 έτος, τα χρέη θα αρχίσουν και πάλι να διογκώνονται, νέες απεντάξεις θα ξεκινήσουν, ενώ ένας νέος κύκλος συζητήσεων για τη δημιουργία καινούργιας ρύθμισης θα ανοίξει και πάλι.
Επειδή στην οικονομία δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ο μόνος δρόμος απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο του οικονομικού αδιεξόδου των ληξιπροθέσμων είναι η μείωση των φόρων, η μείωση των εισφορών, η αύξηση της απασχόλησης, η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, η μεγέθυνση της οικονομίας και ένα σταθερό πλαίσιο εξόφλησης οφειλών.
Όλα όσα ανέφερα, επιβεβαιώνονται απόλυτα από τις δεκάδες άκαρπες ρυθμίσεις που έχουν επιχειρηθεί στο παρελθόν, όπου κάθε φορά προέκυπτε –μετά από λίγο διάστημα- η ανάγκη νέων ρυθμίσεων.
Η περίφημη και πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 100 δόσεων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που υπόσχονταν ότι θα λύσει τα προβλήματα των χρεών σε ταμεία και εφορίες, απέτυχε παταγωδώς!Σήμερα, έχουν απενταχθεί από αυτήν σχεδόν όλοι, ενώ τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται.
Οι λανθασμένες επιλογές, η ανικανότητα, η ιδεοληψία και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προκαλέσει εμφανείς πληγές στο σώμα της ελληνικής οικονομίας.
Τα έσοδα του ΕΦΚΑ για το 1ο 3μηνο του 2019 συνεχίζουν να μειώνονται.Τα ελλείμματα του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ που συνεχώς διευρύνονται, καλύπτονται από τη μη έκδοση νέων συντάξεων. Τα 795 εκατ. ευρώ που πρόσφατα αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό των δαπανών του ΕΦΚΑ, επιβεβαιώνουν τις μεθοδεύσεις και τις αλχημείες που γίνονται στο υπουργείο Εργασίας.
Μόνιμα θύματα αυτής της ανερμάτιστης πολιτικής, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι, αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα της χώραςπου ναρκοθετείται συστηματικά.
Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου